Kronospan podporuje zodpovedné lesné hospodárstvo na Slovensku

21.04.2005 Celý región

21. apríla 2005, Prešov – Spoločnosť Kronospan SK, jeden z najväčších spracovateľov dreva na Slovensku a WWF, najväčšia svetová nezávislá organizácia z...
21. apríla 2005, Prešov – Spoločnosť Kronospan SK, jeden z najväčších spracovateľov dreva na Slovensku a WWF, najväčšia svetová nezávislá organizácia zameraná na ochranu prírody, uzatvorili zmluvu o vzájomnej spolupráci. Jej cieľom je zlepšenie lesného hospodárstva na Slovensku a podpora certifikácie lesov podľa štandardov FSC (Forest Stewardship Council). Spolupráca s WWF je súčasťou napå ňania vízie spoločnosti Kronospan - vyrábať kvalitné produkty s maximálnym ohľadom na životné prostredie.

Slovenský Kronospan patrí k dlhodobým podporovateľom certifikácie FSC. „ Podiel certifikovaného FSC dreva vo svojej výrobe v Prešove postupne zvyšujeme už od roku 2001, “ povedal Dušan Šneider, konateľ Kronospan SK. Ako ďalej dodal, „ významným medzníkom pre spoločnosť bol august 2004, kedy sme získali právo používať FSC certifikát na všetky svoje výrobky. Verím, že aj touto certifikáciou motivujeme našich dodávateľov k dodržiavaniu princípov zodpovedného lesného hospodárstva. Partnerstvo s WWF vnímame ako ďalší krok, ktorý prispeje ku zlepšeniu situácie v lesnom hospodárstve na Slovensku. “

WWF má svoje zastúpenie v Banskej Bystrici a za podpory Kronospan-u koordinuje vývoj slovenského FSC štandardu a poskytuje poradenstvo týkajúce sa FSC certifikácie vlastníkom lesov. Podľa slov Juraja Vysokého, zástupcu WWF na Slovensku, „ rozhodnutím certifikovať celú výrobu a zároveň podporou uplatňovania FSC certifikácie Kronospan ukázal silnú environmentálnu a sociálnu zodpovednosť pri rozvoji svojho podnikania na Slovensku. Verím, že im táto certifikácia pomôže aj pri uplatnení sa na svetových trhoch, kde postupne vzrastá dopyt po výrobkoch s FSC certifikátom, “ dodal Vysoký.

Doplňujúce informácie:
WWF je najväčšia svetová nezávislá organizácia zameraná na ochranu prírody, ktorá má 4.7 milióna podporovateľov a globálnu sieť aktívnu vo viac ako 100 krajinách. Vo svete je známa najmä svojím logom, ktoré zobrazuje pandu.

Poslaním WWF je zastaviť zhoršovanie prírodného prostredia na planéte a vytvárať budúcnosť, v ktorej ľudia žijú v harmónii s prírodou, a to prostredníctvom: zachovávania svetovej biologickej diverzity, využívania obnoviteľných prírodných zdrojov trvalo udržateľným spôsobom a presadzovania redukcie znečisťovania a neúspornej konzumácie.

Forest Stewardship Council je medzinárodná nezisková mimovládna organizácia, ktorá vznikla v roku 1993 ako reakcia na obavy verejnosti z odlesnenia Zeme a potreby po dôveryhodnom systéme značenia lesov. Poslaním FSC je propagovať environmentálne vhodné, sociálne prospešné a ekonomicky životaschopné hospodárenie v lesoch na celom svete. Do júna 2004 bolo podľa princípov FSC certifikovaných vyše 43 miliónov hektárov lesov vo viac ako 60 krajinách. Na svete sa dnes vyrába niekoľko tisícok výrobkov s logom FSC, ktoré sú vyrábané z certifikovaného dreva. FSC certifikát zaručuje, že výrobok je vyrobený z dreva alebo obsahuje drevo z lesa, ktorý je obhospodarovaný environmentálne vhodným, sociálne prospešným a ekonomicky výnosným spôsobom.

Prešovský Kronospan je súčasťou nadnárodnej skupiny Krono Group, ktorá patrí medzi najvýznamnejšie firmy ponúkajúce aglomerované výrobky na báze dreva. Nosným programom spoločnosti na Slovensku je výroba laminátových podláh, surových a laminovaných drevotrieskových dosák, obkladových panelov a lepených veľkoplošných dosák. Kronospan v Prešove zamestnáva viac ako 400 zamestnancov. Okrem ekonomického prínosu pre región Prešova Kronospan aktívne podporuje aj neziskové projekty zamerané na trvalo udržateľný rozvoj, zlepšovanie podmienok pre vzdelávanie na školách a zmysluplné trávenie voľného času. V roku 2004 sa Kronospan stal Darcom roka; cenu mu udelila Komunitná nadácia Prešov.
Anna Mišinová
 

Vyberte región

mark